Houtbouw

Wat is het?

Binnen houtbouw onderscheiden we twee mogelijkheden, namelijk houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Wat is het verschil?

  • Bij houtskeletbouw bouwen we de wanden en daken op uit een houten skelet gevuld met isolatie.
  • Bij houtmassiefbouw bouwen we dragende structuur van je woning op uit massieve houten onderdelen die langs buiten geïsoleerd worden. Op deze manier kan het massieve hout aan de binnenzijde zichtbaar blijven.

Bij beide systemen kan je aan de buitenzijde kiezen voor een gevelafwerking naar keuze.

Wij kiezen resoluut voor een dampopen én luchtdichte wandopbouw, in tegenstelling tot andere systemen.

  • Dampopen betekent dat je woning kan ademen. Zo kan het vocht in je woning – dat vrijkomt tijdens het koken, poetsen… – makkelijk doorheen de constructie naar buiten. Dampdicht bouwen kan je vergelijken met het aantrekken van een plastiek regenjas. Hij beschermt je tegen weer en wind, maar geeft je een onbehaaglijk gevoel (transpireren).
  • Luchtdicht betekent dan weer bouwen met zo weinig mogelijk kieren en spleten. Zo gaat er geen warmte verloren én ben je er zeker van dat je ventilatiesysteem goed zijn werk kan doen, wat je energiefactuur zeker ten goede zal komen.

Waarom kiezen voor houtbouw?

Er zijn een aantal grote voordelen aan houtbouw:

  • Korte bouwtijd. Jullie woning is klaar op amper zes maanden. Reken voor een traditionele bouw gerust op een jaar.
  • Daarnaast is houtbouw een ‘droge’ bouw. Gezien de snelle bouwtijd is de woning minder lang blootgesteld aan weersinvloeden.
  • Ecologisch is het een goede keuze. We kiezen voor fsc-gelabeld hout en plaatmaterialen die zo weinig mogelijk schadelijke stoffen uitstoten.
  • Goed nieuws voor doe-het-zelvers: houtbouw leent zich tot tal van eenvoudige klussen.

De afwezigheid van massieve materialen is een nadeel bij houtbouw. Deze zorgen namelijk voor thermische inertie, omdat ze warmte kunnen absorberen en opslaan. Denk maar aan het verschil tussen een stenen en een houten bank. Een woning met massieve materialen blijft dus langer koel tijdens een warme zomerdag en koelt ’s nachts trager af. Een houten woning is snel opgewarmd maar koelt ook snel weer af. Dit kunnen we compenseren door materialen als leem, gipsvezelplaat, cellulose en houtwol te gebruiken. Een slimme zonwering is ook belangrijk.

Wie beweert dat een houten woning niet brandveilig is, zit er helemaal naast. Ja, hout is een brandbaar materiaal, maar zodra hout begint te branden, start er een proces dat ervoor zorgt dat het hout zichzelf gaat beschermen. Hierdoor is de constructie langer bestand tegen hoge temperaturen.

Wil je meer weten over Sfera Architecten en waarom wij het anders aanpakken?

Meer info

Referenties

Een noord gericht perceel met een mooi uitzicht vraagt om creativiteit! De patio vooraan zorgt voor veel lichtinval in de ...
Verder Lezen
groot-1
middel-1
klein-1
Privacy, maar toch voldoende natuurlijke lichtinval én een uitgestrekt zicht op de achterliggende natuur? Deze moderne villa heeft het allemaal! ...
Verder Lezen
groot
CAD-19011_191113_evb_3D-2
middel
Veel bergruimte en voldoende privacy, dat was de vraag waarmee we aan de slag gingen bij dit ontwerp. De voorgevel ...
Verder Lezen
woning-1
woning-2
woning-3
In deze strakke half-open houtskeletwoning werd gespeeld met het hellend dak aansluitend op de buren en een hoger opgetrokken gedeelte ...
Verder Lezen
ext-1
ext-3
int-1

Meer referenties

Wij luisteren naar jouw verhaal

Contacteer ons en vertel ons alles over jouw droomwoning

Vrijblijvend kopje koffie?

Sfera Architecten

Bij Sfera architecten ontwerpen we volgens de Sfera levensstijl waarbij je niet enkel positief leeft in je woning, maar jij je woning ook positief beleven kan. We combineren sfeer, functionaliteit, energie en rust met actief gezonde elementen. We luisteren steeds naar het verhaal achter je woorden en ontwerpen hiermee een sfeervolle, strakke woning die de vijf Sfera pijlers volledig op maat van je eigen levensstijl en persoonlijkheid combineert. Op deze manier zetten we gezond bouwen om naar gezond wonen en leven.

Lees meer

over-sfera-bg-1
© Sfera 2021