Massiefbouw

Wat is het?

Massiefbouw is de traditionele vorm van bouwen die in ons land het meest ingeburgerd is. Bij deze constructiemethode worden de wanden, vloeren, en platte daken opgetrokken in beton en/of steen.

Wij kiezen resoluut voor een dampopen én luchtdichte wandopbouw.

  • Dampopen betekent dat je woning kan ademen. Zo kan het vocht in je woning – dat vrijkomt tijdens het koken, poetsen… – makkelijk doorheen de constructie naar buiten. Dampdicht bouwen kan je vergelijken met het aantrekken van een plastiek regenjas. Hij beschermt je tegen weer en wind, maar geeft je een onbehaaglijk gevoel (transpireren).
  • Luchtdicht betekent dan weer bouwen met zo weinig mogelijk kieren en spleten. Zo gaat er geen warmte verloren én ben je er zeker van dat je ventilatiesysteem goed zijn werk kan doen, wat je energiefactuur zeker ten goede zal komen.

Waarom kiezen voor massiefbouw?

Er zijn een aantal grote voordelen aan massiefbouw:

  • Een grote troef van massiefbouw is de thermische inertie die zorgt voor een goed thermisch comfort in de zomer en de winter.
  • In tegenstelling tot houtbouw wordt in de meeste gevallen alles op de werf gemaakt. Dit betekent dat beperkte wijzigingen tijdens de werken mogelijk zijn. Dit is voor de moeilijke beslissers soms een voordeel.
  • Op ecologisch vlak kan massiefbouw een goede keuze zijn. De juiste materiaalkeuze is wel erg belangrijk.
  • Indien je zelf de metseltruweel durft op te nemen, is er bij massiefbouw de mogelijkheid om veel zelf uit te voeren.

Door de langere bouwtijd wordt de woning meer blootgesteld aan weersinvloeden. Bovendien wordt bij de verwerking van de materialen meer water toegevoegd (cfr. Pleisterwerken, chapewerken,…). Dit resulteert in een langere droog- en bouwtijd.

Wil je meer weten over Sfera Architecten en waarom wij het anders aanpakken?

Meer info

Referenties

Veel bergruimte en voldoende privacy, dat was de vraag waarmee we aan de slag gingen bij dit ontwerp. De voorgevel ...
Verder Lezen
woning-1
woning-2
woning-3
In deze strakke half-open houtskeletwoning werd gespeeld met het hellend dak aansluitend op de buren en een hoger opgetrokken gedeelte ...
Verder Lezen
ext-1
ext-3
int-1
Deze strakke half-open bebouwing toont een mooie harmonie tussen de houten gevelbekleding en de gevelsteen. Achteraan werd een overdekt terras ...
Verder Lezen
ref-14-groot
ref-14-middel
ref-14-klein
Deze bewoners hadden nood aan een grotere keuken en meer privacy in de tuin. Door de plaatsing van de uitbreiding ...
Verder Lezen
ref-13-groot
ref-13-middel
ref-13-klein

Meer referenties

Wij luisteren naar jouw verhaal

Contacteer ons en vertel ons alles over jouw droomwoning

Vrijblijvend kopje koffie?

Sfera Architecten

Bij Sfera architecten ontwerpen we volgens de Sfera levensstijl waarbij je niet enkel positief leeft in je woning, maar jij je woning ook positief beleven kan. We combineren sfeer, functionaliteit, energie en rust met actief gezonde elementen. We luisteren steeds naar het verhaal achter je woorden en ontwerpen hiermee een sfeervolle, strakke woning die de vijf Sfera pijlers volledig op maat van je eigen levensstijl en persoonlijkheid combineert. Op deze manier zetten we gezond bouwen om naar gezond wonen en leven.

Lees meer

over-sfera-bg-1
© Sfera 2020