BOUWEN VOOR JEZELF?

14 september 2018

Waaraan denk je als je plannen hebt om een huis te bouwen of verbouwen? Je hebt een lijstje met ruimtes in je hoofd die zeker niet mogen ontbreken. Je kiest je bouwstijl en je weet wat je wél maar ook wat je zeker niet wil. Misschien heb je zelfs een moodbord op Pinterest waar je allerhande droomvilla’s en leuke ideeën hebt opgeslagen.
Maar durf je ook verder te denken? De regels rond energiezuinig bouwen worden steeds strenger en hebben alsmaar meer invloed op je budget. Dit aspect zal misschien een belletje doen rinkelen, want veel mensen spreken dan over duurzaam bouwen. Maar wist je dat duurzaam bouwen meer inhoudt dan enkel het energiezuinige verhaal?

Energiezuinig bouwen is daar een onderdeel van. Je isoleert je woning goed om het energieverbruik zo veel mogelijk te beperken. En voor de energievraag die nog rest, proberen we terug te vallen op hernieuwbare energie. Een duidelijke uitleg die voor de meeste mensen bekend in de oren klinkt. Het gunstige effect op je maandelijkse uitgaven, is meestal doorslaggevend om bepaalde beslissingen te nemen. En het milieu heeft uiteraard ook baat bij deze beperkte uitstoot van schadelijke stoffen.

En de bouwstoffen dan?

Onbekend terrein? We juichen een beperkte uitstoot van schadelijke stoffen alleen maar toe. Maar duurzaam bouwen gaat wel een stap verder. Het is ook belangrijk te kijken naar de materialen die we gebruiken. Hoe worden deze geproduceerd? Zijn ze na afbraak te recycleren? Of hoe gedragen deze bouwmaterialen zich tijdens hun levensfase? Vaak wordt over het hoofd gezien dat er een productieproces aan vooraf gaat. En dit proces zorgt wel eens voor erg schadelijke stoffen. Stoffen die je voornemens om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken, doen kelderen. Vandaar het belang om ook hier aandacht aan te schenken.

En wat met jezelf?

Enig idee hoeveel uren je tussen je vier muren doorbrengt? Die tijd loopt al snel op tot 70%! Aandacht voor het milieu is een zeer goede zaak, maar ons gezond verstand zegt dat we ook moeten denken aan onszelf. Bepaalde materialen stoten tijdens hun levensduur schadelijke stoffen uit, die nefaste gevolgen hebben voor onze gezondheid. Gelukkig bestaan er veel alternatieven. Waarom ze dan niet gebruiken? Zeg nu zelf, wat is belangrijker dan een goede gezondheid voor jezelf, je kinderen, kleinkinderen,…

Een gezonde woning? Je ziet het niet, maar het is een gevoel… een goed gevoel!

 

IMG_0480-350x263IMG_0531-350x263 IMG_0671-350x263 IMG_0687-350x263 IMG_0825-350x263

© Sfera 2020